Eesti Looduse fotov�istlus
6/2009



Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Murranguhetk: astume säästulambi ajastusse

Sügisel 2009 mööda Tallinna valgustipoode kolades selgub paradoks: ehkki hõõglambid kaovad järk-järgult müügilt, on poed endiselt täis hõõglampidele mõeldud valgusteid, sest nii ostjad kui müüjad on uutele lampidele kui mitte otseselt vastu, siis vähemasti torisevad tublisti ning on lampide suhtes umbusklikud. Olukord meenutab sajanditagust, mil gaasitootjad sõdisid elektrilampide kasutuselevõtu vastu kõigest jõust.
Inimesed teavad küll, et varsti pole enamiku hõõglampidele mõeldud valgustitega midagi teha, aga skeemist – üldvalgusti laes, teine lugemisnurgas – ei raatsita loobuda. Samuti on valgustimüüjad muutuste vastu, sest ollakse harjunud hõõglambi disainivõimalustega. Säästupirni võib ju vanasse valgustisse keerata küll, aga enamikes vanades lampides ei õnnestu sarnaselt hõõglambile tuba särama panna. Lambi põhimõte on vastupidine: valgust tuleb koguda, mitte hajutada. Üksnes vähesed lambid on universaalsed ja et LEDide normaalsesse hinnaklassi jõudmine võtab veel aega, tuleb tasapisi oma kodus ringi vaadata, mida välja vahetada. Lahendused on olemas. Praegune lootus, et ega hõõgpirnid otsa lõpe, et küll hakatakse Venemaalt hõõglampe sisse tooma, on ka omamoodi naljakas.

Saja aasta pärast naerame
„Kui paarisaja aasta pärast vaatavad tulevikuinimesed meie ajastule tagasi,” räägib Aare Baumer, „jätab neid külmaks, et meie oleme siin hõõgpirnide kadumise pärast halanud. Täpselt samuti nagu meid jätab külmaks asjaolu, et omal ajal ei tahetud loobuda petrooleumilampidest ning elektri vastu sõditi.” Isegi vähem kui sada aastat tagasi, 1920ndatel, oli Tallinn valgustatud gaasilampidega. Elektri eestkõnelejate ja gaasitootjate vahel olid suured vaidlused, viimased püüdsid selgeks teha, et pole vaja elektri peale üle minna, meil on ju kõik torud juba maasse kaevatud, investeeringud tehtud. Kellele see ikka tänapäeval enam korda läheb.

Miks on vaja hõõglampe välja vahetada?
Kõik me teame, et lisaks valgusele eraldab hõõglamp ka soojust ja ehkki on argumenteeritud, et meie külmas kliimas on see isegi hea, kui ka tuba saab kütta, on üldiselt see printsiip vale. Valgusallikas ei saa olla küttekeha. Tegu on kontrollimatu energiavajadusega: ei ole võimalik ju alati ajastada soovi saada soojust ja valgust ühel ajal. Mida näiteks teha kuumal suveõhtul hõõgpirnist eralduva kuumusega? Läheb kaotsi... Nii et energiakao vältimiseks on kompaktlambid ja säästupirnid ainult tervitatavad. Uute lampide miinuste hulka loetakse muid küsimusi: elavhõbeda sisaldust, lisakulu seoses uute lampide ostuga. Ent pole asja ilma miinusteta. Uut tüüpi lampide tulek on paratamatu.

Uute valgustite probleem
Kedagi ei vaimusta sundus ühtäkki kõik lambid kodus välja vahetada, see oleks ju tohutu kulutus. Eriti tunduks see ebaõiglane, kui remont alles valmis sai. Aga tehke seda järk-järgult, igal aastal kontrollides üht mingit valgustit – kas uued pirnid sobituvad või ei.
Vähesed vanad laelambid näiteks on universaalsete omadustega ja suudavad valgust jaotada nii hõõg- kui säästupirnide puhul võrdselt hästi. Allpool anname mõningaid näpunäiteid, milliseid uusi valgusteid valida või millistest vanadest saab asja.
LEDi massilise jõudmisega kodukasutusse läheb veel aega, hetkel on toode liiga kallis.



Aare Baumer, Helen Arusoo
29.10.2012
18.10.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
26.09.2013
06.06.2013