Eesti Looduse fotov�istlus
4/2009



Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Hämmastav Maurice ja tema õpetatud närilised

Terry Pratchett
Tõlkinud Kaaren Kaer
Varrak, 2003
256 lk

On huvitav mõttekatsetus, kuidas käituks mõni loomaliik, kui talle anda mõtlemisvõime. Jääb ju igale olendile arenenud ajust hoolimata alles talle iseloomulik instinktide ja käitumisviiside kogum. Kirjanik sir Terry Pratchett on selles teoses andnud mõistuse rottidele. Ja ühele kassile ka.
Lugu leiab aset maailmas, mis oleks justkui meie planeet Maa kõverpeeglis (sellises, mis teeb paksemaks), ühes oma ajaloo ja muistenditega. Ning kuskil seal rändab üks juhmi näoga poiss koos vilepilli, rääkiva kassi ning õpetatud rottidega.
Neil on plaan. Kõik on ju kuulnud rotinuhtlusest ja vilepillimängijatest, kelle muusika abil närilised oma urgudest välja meelitatakse ja seejärel jõkke viiakse. Raamatu peategelased on selle muistendi najal endale üpris hästi teeniva skeemi välja töötanud.
Et rotid sellist käitumist siiski väga eetiliseks ei pea, siis linn, kuhu raamatu alguseks jõutakse, peakski jääma viimaseks. Kuid ometigi ei lähe kõik nii lihtsalt nagu eelmistel kordadel. Esiteks paistab linn rotinuhtluse käes lausa ägavat. Teiseks ei leia õpetatud närilised aga märki mitte ühestki rotist. Küll aga rohketest lõksudest ja mürkidest ja...
„„Mis see sõna oligi, mille Ohtlik Uba leiutas?”
„Kurjus,” ütles Tumepruun, vaadates samal ajal, kuidas salk tunneli seintest lõksu välja tõmbas.”
Põhjus, miks seda teost nimetada lasteraamatuks, on ehk lihtsa keele pärast. Ning ehk ridade vahele peidetud põhitõdede pärast, mille selgeksõppimine nii mõnegi täiskasvanu jaoks on hiljaks jäänud. Ent nende meeldetuletamiseks on raamat igatahes õigel kohal. Nagu alguses mainitud, võimaldab rottide isikustamine vaadata eemalt ka meid, inimesi ennast.
„Hämmastav Maurice” on ladus, kerge ja haarava süzheega raamat. Paadunud pratchetofiilina seaksin selle kirjaniku üheks parimaks teoseks. Hästi loetavale tekstile lisaks leidub palju sooja huumorit. Kasvõi näiteks vanadelt toidupakenditelt pärit rotinimed: Ohtlik Uba, Värske, Maitsev, Parimenne jt.
2001 võitis raamat Carnegie medali, mis on iga-aastane parimale ingliskeelsele laste- ja noorteraamatule välja antav auhind. Arvan, et piisavalt huvitav ning keeruline lugemine ka täiskasvanu jaoks.
Muide, teoses kirjeldatakse ühte erilist loodusnähtust, rotikuningat nimelt. Asjast rohkem huvitunutel on selle kohta võimalik lugeda 2005. aasta juulikuu Eesti Loodusest.



Marten Laur, Eesti Looduse toimetaja
29.10.2012
18.10.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
26.09.2013
06.06.2013